fbpx

+36 70 349 7053

H-P: 8-20 +36 70 349 7053

A térdízületet alkotó csontok felszíneit ún. hialinporc borítja, ami lehetővé teszi az ízület fájdalmatlan mozgásait és terhelését.

Ez a porcfelszín az életkor előrehaladtával károsodhat, elöregedhet (elsődleges ok), vagy valamilyen egyéb okból pusztulhat (másodlagos ok, például: sérülés, törés, porckorong és/ vagy szalagszakadás, gyulladás, anyagcsere-betegségek stb.).

A porcfelszín károsodásával (porckopás, pusztulás) a térdízület harmonikus egysége megszűnik, az addig panaszmentes mozgás károsodik, fájdalmas lesz. Az ízületi mozgástartományok fokozatosan beszűkülnek, korlátozottá válnak.

Későbbiekben terheléskor fokozódnak a fájdalmak, az enyhébb fájdalom periódusai egyre inkább rövidülnek, majd állandósulnak, napközben, sőt gyakran éjszaka is fennállnak. Ízületi mozgások beszűkülnek, a végtagot a beteg nem tudja terhelni.

A fájdalom mértékétől függ a beteg életminősségének a változása, a betegség súlyosbodásával csökken a munkavégzési képessége, járásképessége és végül önellátásra képtelenné válhat. Ezért fontos a kiváltó okok korai felismerése és kezelése.

A panaszokat, porcfelszín pusztulását, fájdalmakat lényegesen tudjuk csökkenteni az ízületbe néhány alkalommal adott hialuronsav tartalmú injekciós kezeléssel, sőt ezzel a porc regeneracióját elősegítgetjük, valamint ” megolajozzuk” az ízületi felszíneket, porckopást csökkenthetjük. A hialuronsav további előnye, hogy gyulladáscsökkentő hatása is van, és gátolja a porc lebontásáért felelős enzimeket.

Az ízületbe adott injekciós kezelést célszerű kiegészíteni szájon át szedhető készítményekkel: Cartinorm tabletta (glükózaminin kívül kondroitint, D és C vitamint, kálciumot, mangánt és krómot is tartalmaz), vagy Cartinorm+Biocollagén por (a glükózamin és kondroitin mellett bioaktív kollagén peptideket is tartalmaz).